Sıkça Sorulan Sorular

<

Siz Türkçede her konuda konuşabiliyor musunuz?
Bir dilde konuşmanın 3 aşaması vardır ;
1- O dili bilmek.
2- Konuşacağınız konuda kendi dilinizde o konu ile ilgili literatürü bilmek.
3- Konuşacağınız konuda konuşacağınız dilde o konu ile ilgili literatürü bilmek.
Bilmediğiniz bir konu hakkında nasıl konuşmayı beklersiniz?

Öncelikle bu konuyu Türkçe’de düşünelim.

Lise sona kadar herkes milli eğitimin hazırladığı Türkçe müfredatından Türkçeyi öğreniyor. Liseyi bitirip üniversiteye gelince herkes farklı bir bölüme geçiyor. 4 sene sonunda lisede yan yana oturduğunuz arkadaşınızla sizin bilgileriniz çok farklı oluyor. O işletme okumuş 4 sene bunun dersini almış kitaplarını okumuş. Siz mühendislik okumuşsunuz bunun dersini alıp kitaplarını okumuşsunuz. Siz mühendisliğe eğilmişsiniz o işletmeye. Ama siz lise sona kadar aynı müfredatla Türkçe öğrendiniz.

İş İngilizcesi diye bir şey yoktur.

İngilizcede aynen Türkçede olduğu gibi belli bir sürede bütün yapıları alt yapısal özellikleri öğrenirsin. Daha sonra kendi mesleğiniz yada branşınız neyse onunla ilgili kitaplar okursunuz bilgileri edinirsiniz. Lise sona kadar şimdiki branşınızla ilgili ne biliyordunuz? Şimdiki bilgilerinizi nasıl edindiniz? Branşınızla ilgili kitaplar okuyarak. İngilizcenin yapılarını alt yapısal özellikleri öğrenip istediğiniz branşta okumalar yaparak işinizle ilgili İngilizce literatüre hakim olabilirsiniz.

İngilizcede milyonlarca kelime var. Hangi birinin telaffuzunu öğreneceksiniz? Herkes kendine göre telaffuz eder. İngiliz İngiliz gibi,Japon Japon gibi,Amerikalı Amerikalı gibi. Hiç kimse bir insana telaffuz öğretemez. Bir dilde amaç cümle kurmaktır. Siz cümleyi kurduğunuzda bağlam içinde o kelime anlaşılır. Siz yeter ki cümleyi kurun.

Dilin hiçbir safhasında ezber yoktur. Kelime ezberlenmez. Kelime bağlam içinde kendinden önceki ve sonraki kelimelerle kullanıla kullanıla öğrenilir. Kelime ezberi ile dil ölçemezsiniz. Milyonlarca kelimeden söz ediliyor. Hangi birini ezberleyeceksiniz. Kendi dilimizi Türkçeyi düşünün. Hangi kelimeyi ezberlediniz? Hepsini kullana kullana öğrendiniz. Öğrenmekle ezberlemek birbirine zıt kavramlardır.

Advanced dahil bütün yapıları ve alt yapısal özellikleri bitirmiş olacaksınız. Kurs bittikten sonraki aşama sürekli okumak. Advanced da ilerlemeniz için dilinizi geliştirmek için sürekli okumanız lazım.

Müfredatın yaklaşık %50sine kadar kursu bırakan pek fazla olmuyor. Eğer ilk dersten itibaren özellikle literatür çalışmasını vermeye başladıktan sonra ödevlerini tam yapanlar kurstan kopmuyorlar. Kursu bırakan kişiler kesinlikle bizden kaynaklanan sebeplerle kursu bırakmazlar. Genelde kursu bırakma sebebi birkaç hafta derse katılmamak, ödevleri eksik yapmak, sınavlara katılmamak, zaman ayıramamaktır. Bu kurs kursu bırakmak zorunda kalan kişilerin yakınlarına tavsiye ettiği bir kurstur. Sadece göze hitap edip beyne hitap etmeyen kurslarla karıştırmayınız.

Türkiye de yapılan İngilizce sınavları Türkiye de verilmeyen, verilmek istenmeyen İngilizcenin sınavlarıdır. Bu sınavlarda yapılacak olan tek şey paragrafı anlamak soru cümlesini anlamak şıkları anlamak ve çözmektir. Bunun dışında yapılacak hiçbir işlem yoktur.

Yds sınav taktikleriyle ilgili kurulmuş bir internet sitesinde aynen aşağıdakiler yazmaktadır. Lütfen dikkatli okuyunuz:

Test tekniklerini doğru bir şekilde uygulamak için;
  • Dil bilgisi soruları için cümle analizi becerisi edinmiş olmanız,
  • Formül ve kurallara hakim olmanız,
  • İpucunu takip etme-eşleştirme alışkanlığını edinmiş olmanız gerekmektedir.
Test tekniği diye kurulan bu sitenin bu 3 cümlesi her şey ortaya koymaktadır. Kısaca şunu diyor aslında "kardeşim okuyup anlayıp çözeceksin. Benim teknik, taktik dediğime bakma yalan bunlar hep.."

Bu 3 cümleden farklı bir çıkarım yapan varsa lütfen bizimle iletişime geçsin.

Bu müfredat dünyadaki en iyi 8 İngilizce kitabından ve taradığım binlerce sayfa literatürün en sızma bilgilerinden oluşturdum. Bu müfredatta göreceğiniz birçok konu hiçbir yerde anlatılmıyor. Dil bölümündeki profesörlerin bile söylediğimde ‘ biz onu hiç düşünmemiştik, görmemiştik ‘ dedikleri noktalar var. Derste yazdırılan 2 satırlık teorik bilgi bile binlerce sayfa taramanın sonucunda ortaya çıkmıştır.

Kur sistemi insanlara İngilizce öğretmemek için önümüze sürülen en büyük saçmalıktır. İngilizceyi bir kenara bırakıp bu konuyu Türkçe düşünelim. Türkçeyi 5 eşit parçaya bölsek nasıl olur? Dolaylı tümleç konusunu, zamirler konusunu, fiilimsiler konusunu hangi parçaya koymamız gerekir? Bu ayrımlar saçmalığın önde gidenidir. 2 kurluk İngilizceyi bitirince elinize verilen sertifikayla anlatılmak istenen ‘siz bir dilin %40’ını biliyorsunuz mudur? ‘ Türkçede yada herhangi bir x dilinde bu olmayacağı gibi İngilizcede de olmaz.