Geri

İngilizce konuşabilirsin çekirge korkma

İngilizce konusunda ülkemizde en fazla su götüren ve en çok suistimal edilen konu İngilizce
konuşamamanın verdiği dayanılmaz ızdırap mevzuudur. Bunun her dilde olduğu gibi bazı mekanik
ve zihinsel süreçleri olduğu ve bu süreçlerin bileşimi bir eylem olduğu düşünülmeden aşağıda vereceğimiz
canlı veya yaşanan örnekleriyle bazıları tarafından bodoslama bir tarzda nasıl ele alındığını açıklayalım.
Örneğin kişi geliyor ve “hocam okuyup yazıyorum ama konuşamıyorum” diyor. Ben de “what is your name” diyebiliyor musun
sana dendiğinde “my name is.....”diyebiliyor musun, “where are you from” diyebiliyor musun sana dendiğinde “I am from...”
diyebiliyor musun, “How old are you?” diyebiliyor musun sana dendiğinde “I am .....years old” diyebiliyor musun, “what is
your profession” diyebiliyor musun sana dendiğinde “I am a....” diyebiliyor musun veya “are you single or married” diyebiliyor musun sana dendiğinde “yes I am” veya “no I am not” diyebiliyor musun..vs. vs. dediğimde evet hocam bunları diyebiliyorum dediklerinde peki diyorum karşındaki insana sen bunları söylerken karşındaki bunu senden senin artikülasyonunla senin sesinle duymuyor mu? Yani karşındaki gaipten sesler mi duyuyor veya senin dublörün mü var ki karşındaki kişiyle konuşuyor değil mi? Demek ki Allah’ın verdiği bir dil var şükür ki derdini karşıya iletebiliyorsun ve güya bir dil formasyonu sonsuzda bir oranında ihmal edilecek düzeyde de olsa var ki bir şeyler diyebiliyorsun peki sorun nedir?

Evet sorun şudur: Pavlov’un şartlanma deneyini biraz mürekkep yalamış herkes bilir. Uzun uzun anlatmaya gerek yok ama
sorun 5 dakikalık yukarıda örneklerini verdiğimiz tanışma faslı bittikten sonra nedense insanların aklına sanki
o geçen 5 dakika konuşan kendileri değilmiş gibi konuşamıyoruz sorunu geliyor. Evet konuşamazsınız çünkü
şartlanma gereği size artık “what is your name” gibi cümleler veya boşluk doldurarak şartlı gördüğünüz cümleler değil
sıfırdan tamamen yeni kelimelerden oluşan aynı cümle yapılarında ama anlamak için kuruluş silsilesini bilmeniz gereken
asıl dil dediğimiz cümleler gelmeye başlamış ve sizin de maalesef göremediğiniz şekilde ama şimdi lazım olan cümle yapılarında
sizin sıfırdan kurmanız gereken cümlelerin kurulması zamanı gelmiş çatmıştır.
Cümle kurmanın öğretilmediği, sadece karşısındakinden elleri havada hazır kurulmuş ezberlediği cümlelerin gelmesini bekleyen kişi zaten nasıl olup da konuşabilir ki.

Geçende bir şehirde görüşmek için gelen güya üniversite öğrencisi güya kültürlü ağzından çıkanı kulağı duyan diyebileceğimiz elbise giydirilmiş içi boş hacimlerden oluşan bir grup geldi. Aralarından SEÇİLMİŞ olanı bana:  Hocam ama dedi biz Türkçede konuşurken gramer kullanmıyoruz ki grameri düşünmüyoruz ki yani İngilizcede bunu mu düşüneceğiz? Türkçede konuşuyoruz ama grameri kullanmıyoruz nasıl olacak dedi. Bak bak bak bak laflara incilere bakın aman Allahım. Beyefendi gramersiz konuşuyormuş.
Yani kendini 2 gün önce her yeri tuvalet olarak gördüğü harman yerinden kalkıp gelip şehirde önünüzde yürürken ağız dolusu renk renk balgamı kaldırıma yapıştıran İstanbul sokaklarını harman yeri gibi düşünen kişiyle aynı kefeye koyuyor. Yani dün “İstanbul’a gittim.” derken kullandığı grameri “Yarın İstanbul’a gideceğim.” şeklinde değiştirmiyor ve “Yarın İstanbul’a gittim” veya “Dün İstanbul’a gideceğim.” gibi kafasına göre kuruyor yani az önce yaptığı gibi düşünmeden veya iki şey hakkında konuşurken “O, şundan daha büyüktür” veya “Bu, ondan daha küçüktür” derken “...dan daha...”derken ki grameri kullanmıyor ve “O,şu büyüktür.”gibi veya “Bu,o küçüktür.” gibi cümleler kuruyor öyle mi? Allahım imtihan dünyası işte. Bunlar okul okuyacak sonra nesiller yetiştirecek ve onlardan da hayır gelecek. Allah devlete millete zeval vermesin gerçekten dualarla ayakta duruyoruz.
Dünyada hiçbir ülkenin vatandaşı kendi dili için ben gramer kullanmıyorum demezken bu ülkede neler var da haberimiz yokmuş. Gramersiz konuşan, okuyan, yazan, anlayan varsa eğer karşısında da aynı şekilde onu anlayan olacaksa bu işlem konuşma mıdır yoksa bu cümle bile saçma sapan bir cümle olmamakta mıdır? Bunun analizini sizlere bırakıyorum.
Önce cümle kurmayı öğrenmek gerekir. Sadece 3 cümle yapısı vardır. Kafanızda oluşan her fikri bu 3 cümle yapısına plase edip veya yerleştirip herkesle her konuda konuşabilirsiniz. Size dili öğretecek olan kişiden size cümle kurmayı öğretmesini isteyin boşluk doldurmayı değil veya pavlovun deneyindeki gibi şartlı cümle güya kalıplarını beklemeyi değil.
Unutmayın karşınızdakiyle tanıştığınız anlar en fazla 5 dakika sürer işte dil o 5 dakikadan sonra başlıyor. Adama 5 dakikada bir “where are you from” diyemezsiniz kaçar gider yanınızdan. Saat kadranını öğrenmek renk öğrenmek için ayda 400 lira vermek
mantıklıysa saat taşımayanların bile saat bilgisi alabilecekleri cep telefonları olduğunu unutmayın. Daha nice saçmalığı değil,
cümle kurmayı öğreten yerlere gidin.
Not: Uyguladığımız program derslere eksiksiz devamlılık, her dersin raporlarının getirilmesi ve quiz denilen sınavlarda
müfredat sonuna kadar devamlılık gerektirir. Ama hayatında ilk orta lise ve yüksek öğrenimini kopya ve devletin desteğiyle ve
başaramasa bile geçmeye alışmış güruha sesleniyorum.

ADINI SOYADINI BAĞIŞLAYAN HERKESİN MÜFREDAT BOYUNCA NE YAPIP NE YAPMADIĞINI KAYITLARIMIZLA ORTAYA KOYMAYA HAZIRIZ. MÜFREDATIN GEREKLERİNİ YERİNE GETİRİP KPDS VS SINAVLARDA 70 İN ALTINDA KALANLARA ÜCRETLERİNİ GERİ VERME TAAHHÜDÜMÜZ VE NOTERDEN BELGELİ OLARAK TAAHHÜDÜMÜZ VARDIR. ADIMIZ SOYADIMIZ YERİMİZ YURDUMUZ BELLİDİR. KLAVYE DONKİŞOTLUĞU YAPIP YÜREĞİ OLAN VARSA ATIP TUTMAYI BIRAKIP ADINI SOYADINI VERSİN MÜFREDAT BOYUNCA TÜM MARİFETLERİNİ FİKİRLERİMİZİ PAYLAŞTIĞIMIZ GİBİ PAYLAŞALIM.
HAFTADA BİR GÜN GELMEKLE ÖĞRENCİ KOPUYORMUŞ LAFA BAKIN VERİLEN EV ÖDEVİ VE ÇALIŞMALARLA GELECEK HAFTAYA KADAR GÜNDE 2 SAAT AYRILMASI GEREKTİĞİNİ BEYNİ, SADECE BEYİN PAÇAYLA BEYİN ÇALIŞMA DİYALEKTİĞİ ARASINDAKİ FARKI SADECE ET PARÇASI TAŞIMAK OLARAK ALGILAYANLAR İÇİN SÖYLEMEK NE KADAR KOLAY.
PROGRAMIMIZA : 1- GÜNÜ GÜNÜNE GELEN
              2-VERİLEN RAPOR ÇALIŞMALARINI TAM YAPAN
              3-SINAVLARI GEÇEN VE BUNLARIN SONUNDA DİL SINAVLARINA GİRENLER ERTESİ GÜN GELİP “HOCAM TÜRKÇE DİL SINAVINA GİRDİK SANDIK” DİYORLAR.
GÜNDE 2 SAAT AYIRMAYI KENDİNE ZUL GÖRENLER GÜYA KONUŞMA KULÜPLERİNİN, GÜYA HAFTADA 15 SAAT İÇİ BOŞ DERSLERİN, GÜYA YABANCI SÖZDE HOCALARIN OLDUĞU YERLERE LAYIKTIR. BİZİM VERDİĞİMİZ EN UFAK BİLGİ EN AZ 500 SAYFA ÇEVİRİ SONUNDA ELDE EDİLMİŞ BİLGİDİR. BU MÜFREDATA 50 SAAT GİRİP BIRAKAN 10 SENE DÜNYANIN HER YERİNDE DERS GÖRSE 10 SENE SONRA GELDİĞİNDE KALAN 50 SAATLİK KISIMDAN KURMASINI İSTEYECEĞİMİZ CÜMLELERİ KURSUN 10 SENEDE YAPTIĞI MASRAFLARI ÖDEMEYİ TAAHHÜT EDİYORUZ.
SİTEMİZDE TAAHHÜTNAME ÖRNEĞİMİZ DE VARDIR. İSTEDİĞİNİZ MERCİİYE İNCELETEBİLİRSİNİZ. FAKAT YUKARIDAKİ ÇALIŞMALARI YAPMADAN TURİST GİBİ PAZARA ÇIKACAK MAL GİBİ HİÇ BİRŞEY YAPMADAN GELİP GİTTİĞİNİ İSPAT EDECEKLERİMİZDEN KARŞI HAKLARIMIZI GİZLİ TUTUYORUZ. EVET NICKNAME İLE UZAKTAN ATIP TUTANLAR TEKRAR HODRİ MEYDAN. TEMBELLİĞİ ŞİAR EDİNMİŞ GRUP VE SÜRÜ ZİHNİYETLİ GÜYA CESARET SAHİPLERİNE BUYRUN KAMUOYU MEYDANI. OMUZLARININ ÜSTÜNDE TAŞIDIKLARI YUVARLAKLARIN JÖLE SÜRMEKTEN, RUJ SÜRMEKTEN, TRAŞ OLMAKTAN, KAŞ ALDIRMAKTAN, KÜPE TAKMAKTAN BAŞKA BİR İŞE YARAMADIĞINI DÜŞÜNENLER ALLAHÜ TAALANIN(C.C) ONU TAMAMIYLA BUNLARIN DIŞINDA AMAÇLAR İÇİN YARATTIĞINI ANLAMADIKLARI SÜRECE NE BİZİM FAALİYETLERİMİZİN FAYDALANANI NE DE YAZILARIMIZIN ÖZNESİ VEYA NESNESİ OLAMAZLAR. İNGİLİZCEDE BÜTÜN TEORİK 30 SAAT SÜRER KALAN 70 SAAT UYGULAMA VE SINAVLARDIR. 8 AYLIK PROGRAMI SIRF GÜNDE 2 SAAT AYIRMAK ZOR GELDİĞİ İÇİN UZATANLAR KUSURA BAKMASINLAR DÜNYANIN HİÇBİRYERİNDE THIS BOOKS VEYA THESE BOOK VEYA MANY BOOK VEYA THESE IS VEYA THIS ARE DİYE İFADELER KURMAYA DEVAM EDEN BEYİN TAŞIYICILARINI BIRAKIN BAZI YERLERDE OLDUĞU GİBİ SİZİ ANLARLAR CANIM SAÇMALIĞI ZIRVALAMAYI ASLA VE KESİNLİKLE ADVANCED VEYA INTERMEDIATE SEVİYEDE DİL BİLİR DİYE GÖRMEZLER. BİZDE İŞ İÇİN İNSAN DEĞİL İNSAN İÇİN İŞ MEVZUU BAHİS OLDUĞU İÇİN HAYALİ İHRACAT KAVRAMININ DÜNYA LİTERATÜRÜNE YERLEŞMESİ GİBİ EKONOMİ DÜNYASINA KATKILARIMIZ OLDUĞU İÇİN DİL ÖĞRENMEKTE MATRIX FİLMİNDEKİ GİBİ SANILMAYA DEVAM ETMEKTEDİR.
AYRICA BU MÜFREDAT YUKARIDAKİ ÜÇ ŞARTINI YERİNE GETİRİP BİTİRENLERİN YÜZDE YÜZ BAŞARILI OLDUĞU BİR MÜFREDATTIR.
KURULACAK 20 KİŞİLİK GRUPLARA MÜFREDATI VERMEYİ VE MÜFREDATI YUKARIDAKİ DERSE DEVAMLILIK EKSİKSİZ RAPOR GETİRME VE QUIZLERDEKİ BAŞARILARIYLA BİTİREN GRUPLARDA, GİRİLECEK SINAVLARDA BİR KİŞİNİN BİLE BAŞARISIZ OLMASI DURUMUNDA TÜM GRUBUN ÜCRETİNİ GERİ ÖDEMEYİ KAMUOYU ÖNÜNDE TAAHHÜT EDERİM. EVET 20 KİŞİDEN 19 U SINAVDA 70 İ GEÇSİN BİR KİŞİ BİLE GEÇEMESİN TÜM GRUBUN ÜCRETİNİ GERİ ÖDEYECEĞİMİ TAAHHÜT EDERİM. BİR HODRİ MEYDAN DAHA. KENDİNE GÜVENEN DİLİ ÖĞRENMEK İSTEYEN GRUBUNU KURSUN BİR AVUKAT VE NOTERLE GELSİN BU TAAHHÜT YAZILI OLARAK NOTER VE AVUKAT HUZURUNDA VERİLECEKTİR.

BU YAPTIĞIMIZ KAMUOYUNA EN BÜYÜK DUYURUMUZDUR. KORKAKÇA HAYATLARINA İFTİRA ZIRHIYLA DEVAM EDENLERE VE BAYRAKTARLARINA CEVABIMIZDIR. 20 KİŞİLİK HİÇ İNGİLİZCE BİLMEYENLERDEN OLUŞMUŞ GRUPLARA GÜNDE SADECE 2 SAAT AYIRMALARI ŞARTIYLE KPDS ÜDS LYS DİL VS VS SINAVLARINDA EN AZ 70 ALDIRACAĞIMIZI VE GRUPTAN BİR KİŞİ BİLE BAŞARISIZ OLURSA VERDİKLERİ ÜCRETİN TAMAMINI HATTA YÜZDE 20 MASRAFLARI DA FAZLASIYLA ÖDEYECEĞİMİZİ NOTER VE AVUKAT EŞLİĞİNDE YAPACAĞIMIZ TAAHHÜTNAME İLE TAAHHÜT EDİYORUZ. CÜMLELERİMİZE DÜŞÜK DİYEN GÜRUHA GELİNCE, SAYIN EDİTÖR BAZI ELİT, ENTEL, SEÇKİN OKURLAR KOLAY, KOLAYCA, KOLAY OLARAK, KOLAY ŞEKİLDE ANLASIN DİYE BAZI CÜMLELERİMİZİ ORJİNALİ DIŞINDA BÖLMEKTEDİR. HERHALDE BUNLARDAN DERTLİ ZAHİRLER. BİZLER TARİH DERSLERİNİ, VERİLMESİ ZORUNLU OLAN VE VERİLMEDEN SINIF GEÇİLEMEYEN VE BİR CÜMLEYE BAŞLAYIP 10 DAKİKA AYNI CÜMLEDEN DEVAM EDİP 10 DAKİKA SONRA CÜMLEYİ BAĞLADIĞIMIZ SEMİNER ÇALIŞMALARIYLA GEÇERDİK. ŞİMDİKİ GİBİ 12 SENE İÇİNDE 8 SENESİ GEÇME GARANTİLİ 4 SENESİ KAMU DESTEKLİ GEÇME GARANTİLİ İLK VE ORTA ÖĞRETİM OKUYAN, GİTTİĞİ HERYERİ DE AYNI SANAN SAÇMA ZAN SAHİPLERİ BİZİM İÇİN İMTİHAN DÜNYASININ SADECE BAKIN BÖYLE OLMAYIN DİYE İŞARET ETTİKLERİMİZİDİR.

Mustafa Özay