Geri

Amaç dil öğretmek mi köle yaratmak mı?


Dil öğretim yöntemlerinin analitik incelemesini yaptığımız zaman altta yatan kurnazlığı gördüğümüzde inanın hem ağlamak hem gülmek işten bile değildir.Öncelikle yıllardır kuram,yöntem ve tez diye ortaya atılanlar, İngilizcenin İngiliz halkına kendilerine bacasız sanayidiye milyarlarca sterlini her sene tabiri caizse cukkalatan unsurlar olmanın dışında meşhur İngilizkolonizminin de tek aracı olduklarını anlamamızı sağlamaktadır.Ülkemizde güya dil öğretme adınauygulanan güya yöntemlerin ağa babası sayılan ve herkesin yakından bildiği bazı söylemlerin aslındaİngiliz kolonizminin en önemli ayağı olan dil ayağının olmazsa olmaz parçaları olduğu açıkça görülmektedir.
ÖRNEKLER:
1-Çeviri yapma o dilde düşün
2-İngilizce düşünmeye çalış
3-Düşündüğünü İngilizceleştirme sadece İngiliz nasıl düşünür onu gör 4-Dinle ve anlamasan da söyle
5-Dil demek konuşmak demektir yazmak,okumak önemli değildir. 6-Dili yaşayarak öğrenmek gerekir
7-Hata da yapsan önemli değil yeter ki konuş
8-Yenidoğan gibi İngilizce düşünerek öğrenmeye çalış
9-Dili öğrenmeden önce kültürü öğren
10-Birkaç kelimeden oluşan cümleleri bile olsa öğren ki kendini tanıt vebasit karşılıkları verebil ki gerisi sonradan gelsin.
11-Sakın kendi dilinde düşünme hemen cevap ver düşünmeyi İngilizcede yapmaya çalış ...vsvsvs diğer saçmalıklar da bu şekilde listeyi uzatıyor.

 Hindistanda ve Avustralya ile Güney Afrikada o ülkelerin halklarına İngilizce güya öğretilirken(kazıtılırken)yaklaşım tarzı, önce kültürü vermek ve dili güya dayatırken kendi kültürlerinden de halkı soyutlayarakana dilinde somutu ve soyutuyla beyninde doğuştan itibaren yer edeni resmen sopayla İngilizce dilindeyer değiştirerek şimdiki hale getirmek oldu bu insanları.
DOLAYSIZ YÖNTEM VEYA THE DIRECT METHOD isimli metot ne dilbilgisi kurallarını ezberleyerekne de çeviri yada başka türlü açıklamalar yoluyla anadilden yararlanmaksızın ama öğrenilen dil ileyaşam arasında doğrudan ilişki kurularak öğrenme yoluymuşşşşş.Dolaysız yöntem yanlıları bir dili öğrenmek demenin o dili anadili olarak kullananlar gibi tepkide bulunmak demek olduğunu düşünmekteymişşşş.
O yüzden kültür öğrenimi ön planda olmalıymış ki o dilde düşünebilelim. Yayılmış bir Avrupa içinklasik dil yöntemi kendi gereklerini karşılayamadığından sömürgeleştirilen ülkelerde kendi dillerinin vekültürlerinin de öğretilmesi gerekiyordu.Bu yüzden de dilin konuşma olduğu ve anadili ölçüsündeöğretmek amacıyla da tümüyle dilsel-işitsel eğitime dayandırılması zorunluydu.Bu yöntemde ayrı birkültürü yansıtan anadil kullanılamaz sözlü dile ağırlık verilerek öğretim yapılır.Böyle bir eğitiminyapılabilmesi için öğretilecek sözcük ve yapılar birinden öbürüne geçişte anadilin kullanılmasını gerektirmemelidir. Öğretmen o dili anadili olarak kullanan veya o dilin anadilli öğreticisi olmalıdır.
Düşünebiliyormusunuz bilinçli veya bilinçsiz içimizdeki bazıları aslında hangi çıkarlara hizmet ediyorlar.
Pazar günkü yazımızda vermiş olduğumuz güya yöntemlerin büyük bölümü bu amaçlara hizmet eden yöntemlerdir.
Yıllarca çalışmış çabalamış yememiş içmemiş ve anadille bağlantı kurmadan dünyada herhangi bir ülke insanına nasıl İngilizce düşündürtürüz diye uğraşmışlar fakat bunu sopayla yaptıkları Hindistan, Avustralya, Güney Afrika ve kabile ülke ve devletleri dışında yapmaya pek muvaffak olamamışlardır.Ülkemiz, muvaffak olamadıklarıülkelerden biridir; ama burada da kafa karışıklığını ayyuka çıkarmaktan başka bir şey yapamamışlar,güya mantıklı olması gereken bazı güya dilbilimcileri bile kafa karışıklıkları içinde kendilerine bir şekilde çekmişlerdi. Türkiye’de İngilizce öğrenmek için İngilizceyi yaşamak gerek lafının kime ait olduğunu gerçekten öğrenmek isterdim.
NOT:Pazar günkü yazımıza yorum yazan bazı kişiler dili öğrenmek için o dili anadili olup da karşı cinsten olan kişilerin arkadaşlıklarıyla dili kendilerinin veya tanıdıkları kişilerin daha iyi öğrendiklerini ve bir başka yorumcu da dili dile değdirmenin en iyi dil öğrenme yolu olduğunu yazmıştır.Allah’ın(c.c) verdiği ağızlarına herşeyi almayı alışkanlık haline getirmiş bu arkadaşları isterlerse Sarkoziyle beraber memleketimize götürebiliriz.Eminim bir süre sonra her organın asıl işlevini daha iyi öğrenip ona göre kullanmayıbecerecekler ve ona göre yorum yapacaklardır.
NOT:İngilizce düşün enjeksiyonunu yapmaya devam edenler de artık daha dikkatli söylemler seçerlerse en azından kendilerinin bile yapamayıp inanmadıkları şeyleri yapmaya bir dur diyebilirler.